Muurverf verdunnen of niet?

Moet je muurverf nu wel of niet verdunnen? Dat is een vraag die we dikwijls ontvangen op de klantenservice. In dit blog leggen we uit wat het beste is: verf verdunnen of niet.

Muurverf verdunnen

Muurverf is veelal verf op waterbasis welke gebruikt wordt op muren en plafonds. Muurverf, ook wel latex genoemd, is over het algemeen dikker dan een lak die je gebruikt om bijvoorbeeld de deuren en kozijnen te schilderen. Dat muurverf dikker is dan lak komt door de samenstelling van de verf. Of je muurverf moet verdunnen of niet hangt af van diverse factoren. Wordt de verf met een roller aangebracht of met een verfspuit? Is de ondergrond al eens eerder geschilderd of volledig nieuw? Heb je de verf net gekocht of staat die al een tijdje in de schuur?

Voorstrijk verdunnen

Voorstrijk is een heel ander verhaal. Deze is in transparant en dekkend leverbaar. Transparante voorstrijk is vaak een melkachtig product dat meestal wel verdund dient te worden. De juiste verhouding is afhankelijk van de ondergrond, verschillend per merk en veelal  terug te vinden op de verpakking of het kenmerkenblad van het voorstrijkmiddel. Kies bijvoorbeeld voor Alabastine Voorstrijk.

Dekkende muurvoorstrijk heeft als voordeel dat de muur alvast in de juiste kleur geschilderd kan worden. Twijfel je tussen twee kleuren die enigszins op elkaar lijken? Bestel dan de dekkende voorstrijk in één van deze kleuren. Schilder de muur en bekijk of de kleur bevalt. Is deze kleur goed, dan is de perfecte ondergrond al gemaakt. Wil je toch de andere kleur dan is er geen man overboord en kan deze kleur prima over de dekkende voorstrijk geschilderd worden. Door het kleine kleurverschil zie je prima waar je al geschilderd hebt met de voorstrijk en dekt de eindlaag vaak al met 1 laag muurverf. Een dekkende voorstrijk is alleen te gebruiken op weinig zuigende ondergronden of eerder geschilderde muren.

Muurverf verdunnen of niet

Over het algemeen is de muurverf gebruiksklaar. Muurverf die met een kwast of roller aangebracht wordt, hoeft daardoor niet verdund te worden. Muurverf spuiten? Verdun dan de muurverf wel en hou je aan de spuitinstellingen en verdun adviezen van de fabrikant.
Let op: verdun verf niet meer dan 10%. Verf kan verdunning nodig hebben, omdat het gespoten wordt of bijvoorbeeld omdat het erg koud is, de verf al wat ouder is en/of om één of andere reden te dik is geworden.

Muurverf controleren op juiste dikte

Open de verfemmer en roer de verf goed en zorgvuldig door met een roerstok. Haal het roerstokje na het roeren, langzaam uit de verfemmer en laat de verf uitlopen in de emmer. Als de verf vloeiend als een gladde, dikke créme van het roerstrokje stroomt, is de verf van een goede dikte en gebruiksklaar. Deze muurverf hoeft dan niet verdund te worden. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de eigenschappen van de verf als je nu de verf verdunt.
Blijft de muurverf echter na het roeren tijdens het uitlopen op het roerstokje liggen of valt de muurverf er in dikke klodders af. Dan is de verf te dik en zal je de verf moeten verdunnen.

Muurverf verdunnen met water

Omdat 98% van alle muurverf op waterbasis is, zal het verdunnen van muurverf met water gebeuren. Bij het verdunnen is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Lees de verpakking of het kenmerkenblad voor de juiste hoeveelheid verdunning. Het is belangrijk om niet te veel verdunning toe te voegen. Dit omdat de verf dan niet de juiste dikte krijgt om aangebracht te worden en daardoor niet de eigenschappen kan bieden die je belangrijk vindt zoals dekkracht en reinigbaarheid. In extreme gevallen kan de kleur of droogtijd aangetast worden door teveel of verkeerde verdunning. Opzoek naar een muurverf die je moet/kan verdunnen? Kies dan voor de Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf.

Dit heb je nodig om je muur te verven:

Verf
Schildersbenodigdheden